Anne Laure’s Second Story Addition

Project: Anne Laure’s Second Story Addition

Chevy Chase, MD, Additions & Renovation/Bathroom -

gray hardiplank siding
corenr front porch with PVC trim
gray hardiplank siding
3 piece bathroom
water closet in master bath
curbless shower with river rock floor
contemporary dark vanity
floating shower bench river rock floor tile
handheld shower head on slide bar
oak stair case
painted square balusters on oak stair case.
before picture

A large property with a lot of open space is an ideal scenario for a rear addition. For one family, though, a small, steeply sloping backyard made a read addition impossible. The only solution was to “raise the roof.” A second story addition would give this family much-needed bedrooms, hall bath and a spacious master bedroom with an ensuite bath and two walk-in closets.

How We Began to Raise the Roof

Merrick Design and Build listened to the family’s needs and developed a design that met them all. It was important to add architectural interest to the interior, as well as the exterior. With the steep backyard, the family’s outdoor entertainment usually occurred in front of the house. To expand the existing front patio, an oversized portico was added to give the family a covered seating area. We added extra trim elements and shutters to the gabled end to balance it with the portico. The existing first-floor brick was painted a neutral color in a slightly darker hue than the siding while all the trim was pained a crisp white. The shutters and front door pop in a glossy black to compliment the darker roof shingles.

The existing first floor included a living room, dining room, an open kitchen, two bedrooms, and a full bath. The homeowners had been using a bedroom in the basement so the children could each have their own room. Although it provided adequate space they did not like sleeping a floor away from the children. With the new addition, the basement bedroom became an additional guest room. A first-floor bedroom was modified to create both a mudroom and an office. The remaining bedroom became a guest room for when family members come to visit.

The new second story is accessed by a beautiful staircase featuring oak treads and rails. Since the basement stairs were centrally located in the home, the new staircase could be installed above it, eliminating the need to steal space from another room. We duplicated the open concept of the basement staircase, making the new staircase look original to the home.

A New Master Bedroom with Ensuite Bath

In the new master bedroom, Lindsay designed a large bedroom with an open and airy feel. Three windows provide an abundance of daylight. The design included two walk-in closets (one for him and one for her), and the cantilevered area on the front of the house created a small alcove. Since both homeowners work from home, this alcove became a quiet place to work or read, away from distractions both day and night.

The bath “wish list” included a large shower with multiple showerheads, curb-less entry, frameless glass, a bench, and designer tile. A separate toilet room and a double vanity were must-haves, as were lots of natural and incandescent light.

The new shower features a rain shower and a handheld on a slide bar with dual controls. A floating bench adds seating and a frameless glass door sweeps open at the curb-less entry. Broken stone mosaics add design and texture to the shower floor, while a ledger rock feature accentuates large wall tiles. Complimentary stone-look porcelain tiles cover the bathroom floor in a staggered brick pattern.

A contemporary espresso brown vanity with a double sink white porcelain top and single hole faucets sits across from the shower. The large mirrored medicine cabinet has space for him and her, as well as shelves for a few decorative pieces, and helps to bounce the natural light around the room. Wall sconces, recessed lighting, and a large double window provide an abundance of light. For privacy, we put a separate toilet room on one side of the room. Even with all its features, the bath still has a very open feel.

Adding Room for the Children

Each of the family’s two children got their own bedroom. The rooms are large enough for the children to grow into as their needs change. The new hall bath includes a tub/shower combination, a toilet and a medium-sized vanity with plenty of storage. With two boys, the bath floor is a darker shade of taupe, also installed in a brick pattern. The shower walls have swirls of beige and a multi-colored glass mosaic serves as an accent tile. Since the tub, vanity, and toilet were all white, rich cocoa brown paint colors the walls and flecks of the taupe and cocoa can be found in the stone countertop.

This project transformed the home. The addition serves all this family’s needs and is aesthetically pleasing too. We sure did “Raise the Roof” on this addition!

See this project in NARI’s CREATE Magazine